Renovatie van de cementschoorsteen van onze fabriek in Obourg

De montage van de nieuwe schoorsteen van onze fabriek in Obourg start op 10 juli 2020. Dit project omvat de vervanging van de bestaande schoorsteen door een schoorsteen van identieke hoogte (120 meter), smaller en goed geïntegreerd in het landschap. Deze vergunde aanpassing maakt deel uit van het renovatieprogramma van de fabriek.
Contact

Séverine Baudoin, porte-parole Cimenterie d’Obourg
severine.baudoin@lafargeholcim.com
0478.28.18.42

 
img 20200715 162646482 hdr
 

Wanneer worden deze werken uitgevoerd?

  • De nieuwe schoorsteen wordt in de maand juli gebouwd. Vanaf vandaag, als het weer het toelaat, wordt er een kraan geplaatst.
  • Begin augustus wordt de eerste oven aangesloten op de nieuwe schoorsteen terwijl de tweede oven nog zal functioneren via de huidige schoorsteen. Dit verklaart waarom de twee schoorstenen tegelijkertijd in werking zullen zijn en zolang de tweede oven niet werd aangesloten. De aansluiting staat gepland voor de maand september.
  • In oktober zal de nieuwe schoorsteen volledig operationeel zijn zodat de oude schoorsteen ontmanteld kan worden.

 

Welke impact hebben deze werken ?

  • Tijdens de bouwfase van de schoorsteen in juli zal een kraan van aanzienlijke hoogte de segmenten van 12 meter boven elkaar monteren.
  • Gedurende de aansluitingsfase van de nieuwe schoorsteen zullen tegelijkertijd de huidige en de oude schoorstenen  operationeel zijn. Dit betekent dat in augustus en september 2 rookpluimen in plaats van slechts 1 tijdelijk zichtbaar zullen zijn boven onze fabriek. Niets om verbaasd over te zijn. Er verandert ook niets aan de fabrieksactiviteiten. De capaciteit van de ovens of andere nieuwe installaties neemt niet toe.
  • Zowel tijdens de periode van de werken als na de ontmanteling van de oude schoorsteen, zal de cementfabriek voldoen aan de emissienormen die zijn vastgelegd in de exploitatievergunning.