Sportterreinen

 

Beschrijving

Granulaten voor sportterreinen moeten heel vaak aan projectspecifieke lastenboeken voldoen. Gehalte fijn en drainerend/bufferend vermogen zijn vaak de kritieke parameters. Het grootste deel van de markt van de sportvelden wordt ingenomen door de synthetische kunstgrasvelden voor bijvoorbeeld hockey, voetbal of andere sporten. Ook voor paardensportbodems kunnen we uitpakken met een producten op maat van de toepassing.

Een synthetisch kunstgrasveld is veelal opgebouwd uit minstens twee lagen granulaten. Enerzijds een dikker pakket als onder/funderingslaag, anderzijds een fijnere laag als top/nivelleringslaag. Belangrijk is dat beide lagen voldoende drainerend zijn zodat neerslag vlot doorheen de structuur z’n weg kan vinden naar rioleringstelsels. 

Bij de onderlaag is draagvermogen van belang, waardoor deze vaak opgebouwd wordt uit een grover continu kaliber zoals 0/20 of 0/32. Speciale samenstellingen op maat verzekeren het drainerend vermogen van deze mengsels in vergelijking met de klassiek gekende continue 0/X-samenstellingen. Net omwille van de eisen voor drainerend vermogen wordt ook soms een 2/20 of 2/32 gevraagd. Ook dit is van site tot site beschikbaar. Gevoeligheid aan segregatie en moeilijker te verdichten zijn wel twee niet te vergeten aandachtspunten.

De toplaag dient dan weer vooral om de oneffenheden in de onderlaag uit te vlakken waardoor men vaak opteert voor een continu 0/6 of 0/8 mengsel. Ook een 2/6 is heel geschikt. Belangrijk is dat de filterstabiliteit tussen beide lagen gerespecteerd wordt.

Naast synthetische kunstgrasvelden zijn paardensportbodems een andere afzetmarkt in het domein sportterreinen. Een paardensportbodem is opgebouwd uit verschillende lagen waarbij gewassen kalksteenzand door z’n korrelvorm & drainerend vermogen heel geschikt is als onderlaag. 

Product in de kijker

0/32 Sport Soignies: een zeer mooi en continu mengsel met uitstekende balans tussen grof en fijn zodat het water gemakkelijk zijn weg vindt naar de voorziene afvoeren. Zeer vlot verwerkbaar op de werf & voldoende verdichtbaar om zo een optimaal draagvermogen te garanderen.