La maison des sciences de la vie et de la terre
La Maison des Sciences de la Vie et de la Terre is een vzw die de fauna en flora in de oude steengroeven van het dorp Obourg bestudeert en beschermt. De site werd vroeger door Holcim bewerkt, maar is nu open voor publiek om er de uitzonderlijke natuur te bewonderen.
Obourg, een dorp in het oosten van Mons, rust op een grote voorraad krijtgesteente. Sinds 1911 wordt de site bewerkt door het bedrijf Ciments d’Obourg, dat in 2002 Holcim wordt. In de loop der jaren werden er vijf steengroeven bewerkt, waarvan één vandaag nog actief is.
Het toengenaamde Ciments d’Obourg wordt zich al snel bewust van de biologische en natuurlijke rijkdom van de sites en gaat op zoek naar manieren om er de natuur te beschermen. In de jaren 90 loopt de tentoonstelling « Nature et Ressources Naturelles dans le Bassin de Mons » in de Polytechnische universiteit van Mons. Deze expositie betekende in zekere zin het startschot voor de oprichting van La Maison des Sciences de La Vie et de la Terre. In 1996 kloppen ze aan bij Holcim met het project « Centre d’initiation aux Sciences Naturelles et de la Terre » dat de ecologische en geologische belangen van de site beschrijft in een gedetailleerd rapport. Dit initiatief spreekt Holcim aan waarna ze in 2000 de krachten bundelen met de provincie Henegouwen, de « Société Royale des Naturalistes de Mons et du Borinage », en de Polytechnische faculteit van Mons om een pedagogisch concept uit te werken rond de evolutie van het leven op aarde en de grote geologische tijdperken.
In 2001 opent de Jardin Géologique en een expositieruimte. In 2008 wordt « La Maison de la Biodiversité » in het leven geroepen, dat het biologische aspect van de steengroeven belicht. In 2012 sluit de tuin en richten de activiteiten zich uitsluitend op La Maison des Sciences de la Vie et de La Terre, dat werkt rond biodiversiteit.
La Maison de des Sciences de la Vie et de la Terre is een uniek project in België met activiteiten en interactieve tentoonstellingen voor jong en oud. Deze buitengewone site rond le Lac d’Obourg, een heraangelegde steengroeve, brengt elk jaar meer dan 3000 bezoekers in vervoering.