Holcim België neemt deel aan het project van Living Tomorrow en draagt bij aan een duurzame toekomst

Engagement voor een duurzame bouwsector, alsook de dialoog aangaan met verschillende stakeholders over ons dagelijks leven en de steden van morgen: twee prioritaire doelstellingen voor Holcim België.

 
joachim de vos ceo living tomorrow bart daneels ceo holcim belgium
 

De groep LafargeHolcim – waarvan Holcim België deel uitmaakt - neemt al jarenlang initiatieven ten gunste van duurzaamheid in de bouwsector. Zo was het afgelopen september het eerste wereldwijde bouwmaterialenbedrijf dat de Net Zero Pledge-belofte ondertekende en zich bij het Science Based Targets-initiatief (SBTi) aansloot.

Bart Daneels: «Daarnaast is het voor Holcim België essentieel om ideeën en visies voor de toekomst uit te wisselen met andere spelers, niet alleen op het gebied van duurzaamheid en CO2-neutraliteit, maar ook rond thema's als smart homes & consumer services, smart mobility, smart health & care, smart buildings en smart cities & industry.»


Living Tomorrow biedt een uitstekende gelegenheid om de ondernemers en andere partners van dit project te ontmoeten, dat tot doel heeft verschillende opvattingen van het leven, het huis en het kantoor van de toekomst te presenteren.

Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow: «Innovatie blijft vaak de verre toekomst, waarbij het concrete ontbreekt. Wij maken bij Living Tomorrow de brug tussen idee en realisatie. We laten bedrijven over het muurtje van hun eigen organisatie kijken. We brengen sectoren samen. Bovendien laten we het grote publiek de innovaties ook ervaren in onze gebouwen. De toekomst tonen en helpen realiseren is al 25 jaar onze sterkte.»


HET MATERIAAL VAN DE TOEKOMST

Dankzij zijn thermische inertie is beton een gegeerde oplossing om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren. Een ‘Lifecycle Analysis’ van gebouwen laat zien dat beton het ultieme duurzame bouwmateriaal is. En dat is niet alles. Vanwege de voor de hand liggende kwaliteiten inzake sterkte, duurzaamheid van de componenten en structuren, evenals akoestische weerstand, heeft beton een heleboel voordelen. Tot op het punt dat het, zelfs in 2021, het materiaal van de toekomst blijft. Bovenal omdat het een duurzaam en volledig recycleerbaar product is.


CO2-NEUTRALE PRODUCTEN

Voor Living Tomorrow en Holcim leek het voor de hand liggend om het nieuwe beton ECOPact te integreren in het nieuwe complex: een concept die twee koolstofneutrale betonsoorten omvat - ECOPact ZERO en ECOPact ZERO + - gebaseerd op 5 strenge eisen:

  • Het gebruik van grondstoffen met een lage ecologische voetafdruk.
  • CO2-neutraal of CSC (Concrete Sustainability Council) gelabelde productie-sites.
  • Transport van beton met Euro 6-voertuigen.
  • Een analyse van het koolstofgehalte, die na afloop van elk project door een externe organisatie wordt uitgevoerd en gevalideerd.
  • Compensatie van het aandeel van de onsamendrukbare CO2-uitstoot door te investeren in gecertificeerde duurzame ontwikkelingsprojecten in samenwerking met CO2logic en de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij.

Een zeer concreet compensatiemechanisme

In haar streven om volledig CO2-neutrale producten aan te bieden, heeft Holcim besloten om de CO2-uitstoot, die het bedrijf tot nu toe niet naar tevredenheid heeft kunnen verminderen, te compenseren. Daartoe verleent zij financiële steun aan verschillende cookstoves-projecten met name in Azië en Afrika, die zullen bijdragen tot een doeltreffende bestrijding van de ontbossing in de betrokken gebieden.
Holcim wenst zich ook op lokaal niveau te engageren door een partnerschap aan te gaan met de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij voor haar 'Arboretums'-onderzoeksproject, dat zich richt op de voorbereiding en bijstelling van de Belgische bossen aan de klimaatverandering.

Meer informatie

Aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie over het beleid dat Holcim België heeft geïmplementeerd om de CO2-voetafdruk van beton te helpen reduceren:

 

Laurent Leclercq
Sales Manager

Gsm: +32 478 82 08 36
laurent.leclercq@lafargeholcim.com
 

David Hunin
Sustainability Officer

Gsm: +32 478 55 17 33
david.hunin@lafargeholcim.com
 

Over Holcim België

Holcim België, lid van de groep LafargeHolcim, stelt meer dan 600 mensen tewerk in 19 vestigingen.
Holcim België biedt een volledige reeks oplossingen voor de bouw van residentiële en niet-residentiële gebouwen, kunstwerken en wegenwerken: een volledig assortiment gestandaardiseerde cementen in bulk en in zakken; speciale bindmiddelen voor bodemsanering en -injectie, alsook voor het inert maken van afval; een volledig assortiment kant-en-klaar beton en gestandaardiseerde mortel, BENOR-beton, esthetisch beton, straatbeton, enz. alsook kalksteen-, zandsteen- en porfiergranulaten voor allerlei toepassingen.

 

Over LafargeHolcim

Als wereldleider in bouwoplossingen vindt LafargeHolcim een nieuwe bouwmethode uit om de wereld voor iedereen groener, slimmer en gezonder te maken. LafargeHolcim, als bedrijf toonaangevend in het traject naar ‘netto-nul’-emissie, biedt globale oplossingen zoals ECOPact, die een koolstofneutrale constructie mogelijk maken. Met zijn circulaire bedrijfsmodel is het bedrijf een wereldleider in het recycleren van afval als bron van energie en grondstoffen door middel van producten zoals Susteno, het belangrijkste circulaire cement. Innovatie en digitalisering vormen de kern van de bedrijfsstrategie.Dit omhelst dat meer dan de helft van de R&D-projecten gericht zijn op groenere oplossingen. De 70.000 medewerkers van LafargeHolcim zetten zich op meer dan 70 markten in de vier bedrijfssegmenten van LafargeHolcim in voor een betere levenskwaliteit: Cement, Kant-en-klare beton, Granulaten en Oplossingen & producten.