Gebouwen verwarmen en koelen dankzij hernieuwbare energie en ECOPact-beton

Wat is betonkernactivering (bka) en hoe werkt het?

Wie vertrouwt op hernieuwbare energie is meestal aangewezen op zonne- en windenergie. Helaas schijnt de zon ‘s nachts niet en blijft het wel eens windstil, waardoor er niet altijd in de energiebehoeften van gebouwen kan worden voorzien. De overstap naar 100 % hernieuwbare energie vereist bijgevolg dat de beschikbare energie op een doeltreffende manier wordt opgeslagen. Een van de efficiëntste oplossingen hiervoor is thermisch actief bouwen, door te kiezen voor betonkernactivering (BKA).

BKA-systemen zijn eenvoudig te implementeren en voordelig. We weten inmiddels dat beton wereldwijd het populairste bouwmateriaal bij uitstek is. Nu blijkt dat beton zich ook uitstekend leent voor de accumulatie en geleiding van warmte. In een slim ontwerp kunnen dragende betonstructuren een bijkomende functie krijgen voor de opslag van warmte-energie. Tijdens het bouwproces worden daartoe leidingen geïntegreerd in de grote betonelementen (denk bijvoorbeeld aan plafonds of vloerplaten) voor de circulatie van warm of koud water, naargelang de vereisten. Het systeem slaat dus in feite de energie in het gebouw zelf op, om het vervolgens gestaag af te geven voor verwarming of koeling. Op die manier kan te allen tijde in de energiebehoeften worden voorzien. In de praktijk houdt de combinatie van hernieuwbare energie met een goedkope opslagoplossing een aanzienlijke afname van het energieverbruik en de bijbehorende kosten in voor de bewoners. Bovendien is de oplossing buitengewoon schaalbaar. Op het vlak van levering, verwerking en gebruik zijn namelijk maar weinig materialen zo kostenefficiënt, vlot verkrijgbaar en gebruiksvriendelijk als beton.

Image
thermal_concrete_activation_diagram_interior.jpg

ECOPact maakt betonkernactivering nog duurzamer

Op bepaalde plaatsen in de wereld is betonkernactivering inmiddels een gangbare en beproefde techniek. In combinatie met een slim ontwerp en het gebruik van Holcims duurzame ECOPact-betongamma, waarvan de CO2-voetafdruk 30 tot 100 % kleiner is dan die van conventioneel beton, kan betonkernactivering een bepalende rol spelen op weg naar koolstofvrije steden. De techniek kan namelijk als energie-efficiënte, milieuvriendelijke en goedkope oplossing de afbouw van fossiele brandstoffen in de bebouwde omgeving in een stroomversnelling brengen, de energiefactuur van gezinnen helpen verlagen en bijdragen tot meer betaalbare huisvesting.