ECOPact verkleint co2-voetafdruk van franse mediatheek met 50 %

Het bouwbedrijf S.N.R.B. en architectenbureaus Atelier WOA en Atelier Angel Architecte maakten gebruik van ECOPact koolstofarm beton voor de bouw van een hypermoderne mediatheek in de Franse stad Herblay-sur-Seine. Dankzij het gebruik van ECOPact konden CO2-emissies met 50 % worden teruggeschroefd.

1 200 m3 ECOPact 

50 % minder CO2

In overeenstemming met de Franse milieuwetgeving RE2020

De uitdaging

De inwoners van Herblay-sur-Seine, een Franse stad op een 20-tal kilometer van Parijs, ruilen hun kleine bibliotheek eindelijk in voor een hypermoderne mediatheek. Het gloednieuwe gebouw zal maar liefst tien keer meer oppervlakte bieden (2.200 m2) dan de huidige bibliotheek en moet een heuse ontmoetingsruimte worden waar jong en oud met elkaar in contact treden en in de wereld van boeken, multimedia en kunst kunnen duiken. Er ging in de realisatie van dit openbare gebouw veel aandacht uit naar duurzame materialen, aangezien de Franse RE2020-milieuwetgeving strenge vereisten oplegt inzake CO2-emissie en energieverbruik voor alle nieuwe bouwprojecten.

De oplossing

De keuze van S.N.R.B. viel op het ECOPact koolstofarme beton, dat tot 90 % minder CO2-uitstoot belooft zonder in te boeten op prestaties. Zo werd voor het eerste project met ECOPact in de Franse hoofdstedelijke regio Île-de-France 1.200 m3 beton geleverd. We leverden ook zelfverdichtend beton Agilia voor de buitenschil van het gebouw, omwille van de vele mogelijkheden op het vlak van vorm, textuur en kleur die het biedt, met een unieke esthetiek als uitgangspunt.

"Onze klant wilde de uitstoot tot een minimum herleiden en tegelijk de hoogste kwaliteit garanderen. Daarom bevolen we ECOPact aan, in combinatie met Agilia Architectural 360-beton."

ABDOULAYE N DIAYE| HOOFD SPECIAL PRODUCT DEVELOPMENT BIJ LAFARGE FRANKRIJK

Het resultaat

Dankzij ECOPact kon voor de bouw van de nieuwe mediatheek in Herblay-sur-Seine 130 ton CO2 uitgespaard worden, oftewel een reductie van de uitstoot met 50 % in vergelijking met het gebruik van conventioneel beton.

Eenmaal voltooid, moet de mediatheek een lichtrijke omgeving scheppen, met onder meer een auditorium met 120 zitjes voor filmvertoningen en lezingen, maar ook leeshoeken, ruimtes voor ontspanning en werk, een multimediaruimte met computers, kopieermachines, tablets, digitaal schoolbord en videoprojector, en entertainmentruimtes met videogames. Er wordt bovendien een educatief park aangelegd van 3.000 m2, inclusief botanische tuin, leeshoek, moestuin en speeltuin.

Grootschalige ecologische bouwprojecten mogelijk maken

Holcim streeft naar CO2-neutraliteit en plaatst klimaatactie centraal in zijn strategie. We nemen het voortouw in ecologische bouwoplossingen, om wereldwijd grootschalige en koolstofarme bouwprojecten mogelijk te maken.

We bouwen beter met minder en schroeven de CO2-emissies van bouwprojecten terug met koolstofarme oplossingen. Een van die oplossingen is ECOPact, goed voor het breedste gamma milieuvriendelijke betonmixen waarvan de CO2-voetafdruk 30 tot 100 % onder die van standaard beton (CEM I) ligt, zonder aan prestaties te moeten inboeten.

Bouwen aan vooruitgang, voor mens en planeet, is een centraal gegeven in al wat we doen.