De steengroeve van Givet - een bron van duurzame en kwaliteitsvolle bevoorrading

Holcim (België) N.V. neemt de groeve van Givet over, gelegen in het noorden van het departement Ardennes, in het noordoosten van Frankrijk. Deze kalksteenontginning zal de Belgische onderneming in staat stellen haar aanbod van kwaliteitsgranulaten voor de productie van beton te versterken, haar verkoop in Noord-Frankrijk te ontwikkelen en haar beleid van duurzame ontwikkeling voort te zetten.

Contact

Sales Manager
Frederic Fermeuse
frederic.fermeuse@lafargeholcim.com
Gsm: +32 477 59 65 23

Directeur Granulaten
Adam Paczoska
adam.paczoska@lafargeholcim.com
Gsm: + 32 478 78 10 82

 


 

 

 

Een zeer gewaardeerde kalksteen

Net zoals gesteentes aangetroffen in veel andere Belgische afzettingen, is de kalksteen van Givet – met zijn glinsterende donkerblauwe kleur – een bijzondere kalksteenvariëteit. De steen werd sinds de 17e eeuw op grote schaal geëxploiteerd en werd gebruikt als bouwsteen voor vele huizen en voor de Romaanse doopvonten van verschillende kerken in de regio. 

Hij werd ook gebruikt als gevelsteen en voor de renovatie van oude gebouwen, stoeptegels, boordstenen en verschillende kades en bruggen in Parijs.
 

Een aanvullend instrument

Vandaag de dag is de steengroeve van Givet – met een exploitatievergunning van een miljoen ton per jaar – een uitstekende bron van hoogwaardig granulaat voor stortklaar en geprefabriceerd beton, maar ook voor wegen- en infrastructuurwerken.

Door de aankoop van de steengroeve op Franse bodem in de buurt van de Frans-Belgische grens, vervolledigt Holcim (België) N.V. zijn bestaande actieradius dat tot nu toe 6 steengroeves in ons land omvatte, waaronder die in Leffe, bij Dinant, op ongeveer 30 km van Givet. Deze versterkte aanwezigheid in de Belgische en Franse Ardennen zal Holcim in staat stellen zijn verkoop in het noorden van Frankrijk te ontwikkelen.
 

Een duurzame logistiek

Bovendien beschikt de steengroeve van Givet over twee andere troeven die Holcim overtuigden. In de eerste plaats past de groeve, dankzij de ligging aan de oevers van de Maas (noordelijke tak van het Canal de l'Est), de laadkade en de directe toegang aan de productiesite, perfect in de logistieke binnenvaart van Holcim.

Verder is de site ook aangesloten op het spoorwegnetwerk, waardoor vervoer per trein mogelijk is. Holcim kan dus de Belgische en Franse markt bevoorraden met twee ‘zachte’ transportmiddelen die perfect aansluiten bij de logica van duurzame ontwikkeling, die de Belgische onderneming bijzonder nauw aan het hart ligt.
 

Over Holcim België 

Holcim België, lid van de groep LafargeHolcim, telt meer dan 600 medewerkers, verspreid over 19 sites.
Holcim België biedt een volledig gamma oplossingen aan voor de bouw van woningen en andere gebouwen, kunstwerken en wegwerkzaamheden: een compleet gamma genormaliseerd cement in bulk en in zakken; speciale bindmiddelen voor grondbehandeling, bodeminjectie en verwerking van industrieel afval; een volledig gamma van genormaliseerd stortklaar beton en mortelsoorten. BENOR beton, esthetisch beton, beton voor weg
 

Over LafargeHolcim 

Als wereldleider in bouwoplossingen is LafargeHolcim aan het heruitvinden hoe de wereld bouwt, om dit groener, slimmer en gezonder te maken voor iedereen. LafargeHolcim, dat op weg is om een netto zero onderneming te worden, biedt globale oplossingen zoals ECOPact, dat koolstofneutraal bouwen mogelijk maakt. Met haar circulair businessmodel is de onderneming een wereldleider in de recyclage van afval als bron van energie en grondstoffen, aan de hand van producten zoals Susteno, haar toonaangevend circulair cement. Innovatie en digitalisering vormen de kern van de bedrijfsstrategie, waarbij in meer dan de helft van haar R&D-projecten wordt gestreefd naar groenere oplossingen. De 70.000 werknemers van LafargeHolcim zetten zich in om de levenskwaliteit te verbeteren in meer dan 70 markten, en dit via haar vier bedrijfssegmenten: Cement, Ready-Mix Concrete, Aggregates en Solutions & Products.
Voor meer informatie: www.lafargeholcim.com