Brussel aantrekkelijk houden voor de bevolking én de industrie

 

Holcim België gastheer van evenement met Gouden Award winnaars en de bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

“In Brussel betekent stadsontwikkeling ook het behouden van productie in het stadscentrum,” verklaart Kristiaan Borret, bouwmeester van de Belgische hoofdstad. In plaats van bestaande voorzieningen naar de rand te verhuizen, worden ze geïntegreerd in de ontwikkelende stadsbuurten. Twee projecten van het masterplan voor de Brussels Kanaalzone genoten internationale erkenning in 2017 dankzij het winnen van de 5e Europese LafargeHolcim Awards. Deze Awards werden uitgereikt tijdens de ceremonie in Marseille op 28 september 2017.

Holcim België verwelkomde op 25 januari meer dan 130 gasten uit de wereld van de architectuur, de stadsontwikkeling en de politiek in het Congrescentrum BEL. Zij kregen er meer inzicht in hoe de principes van duurzaam bouwen worden toegepast in de Brusselse Kanaalzone. Bouwmeester Kristiaan Borret opende het evenement door te stellen dat deze centrale wijk aantrekkelijk moet blijven voor “denkers en makers”. Dankzij de aanwezige industriële infrastructuur en de logistieke voordelen van het kanaal is het logisch om industrie te behouden als een deel van de ‘gemengde’ ontwikkeling van de zone. Het masterplan van de stad pakt demografische, economische, sociale, ecologische en territoriale uitdagingen aan van de stads(her)ontwikkeling van de centrale wijk van Brussel. Om in te spelen op de veranderende noden van Brussel, haar bewoners en het leefmilieu moeten masterplannen bovendien “constant worden aangepast”, aldus Kristiaan Borret.

Edward Schwarz, General Manager van de LafargeHolcim Stichting voor Duurzame Bouw, merkt op dat de onafhankelijke jury van de LafargeHolcim Awards Brussel als een inspirerend voorbeeld van de verdere ontwikkeling van een stadswijk ziet, die reeds in hoge mate is ontwikkeld. “De jury riep Brussel uit tot een hotspot voor duurzame ontwikkeling, op basis van de briljante strategieën die worden gebruikt om de reeds gebouwde omgeving te verbeteren.” Twee in de kanaalzone gelegen bouwprojecten – één van TETRA architecten en één van BC architects & studies – werden ex aequo als winnaar van de LafargeHolcim Awards Gold Europe 2017 uitgeroepen.

Jobs en openbare ruimte creëren

TETRA architecten uit Brussel viel al in de prijzen tijdens een vorige Awards-uitreiking voor hun ‘Construction materials recycling and logistics hub’-project. Het project krijgt de naam ‘construction materials village’ en opent binnenkort in de Brusselse haven: een flexibel en modulair systeem dat infrastructuur combineert met industriële en logistieke activiteiten. Annekatrien Verdickt van TETRA stelde tevens een ander winnend project voor. ‘Adaptable structure for a garbage management company’,een voorziening die dienstdoet als werkplaats van vijfhonderd werknemers van Bruxelles Propreté aan het kanaal. Klanten zien zo hun projecten in vervulling gaan in (groene) openbare ruimten, die tegelijk in de toekomst zullen blijven ontwikkelen.

Lokaal en authentiek

Ken De Cooman van BC architects & studies in Brussel stelde het Award winnende project ‘Socially integrated office building with sustainable façade’ voor. Het gebouw staat in Ethiopië en toont aan hoe duurzaamheid hand in hand kan gaan met het gebruik van traditionele bouwmaterialen en -technieken en met lokaal vakmanschap om hedendaagse oplossingen te vinden. BC doet hetzelfde met ‘Fort V’ in Antwerpen: een warenhuis werd gerenoveerd en geüpgraded tot een onderwijsinstelling met aardeblokken uit de buurt en natuurlijke, lokale isolatiematerialen. Ken De Cooman benadrukt dat duurzaam bouwen draait om het respecteren van lokale ontwerptradities, identiteit en materialen, gecombineerd met de moderne vereisten – en het samenbrengen van enthousiaste teams.

Claudia Albertini, CEO van Holcim België en Bart Daneels, Commercieel Directeur Cement, feliciteerden de winnaars met hun projecten en benadrukten dat de LafargeHolcim Groep duurzame ontwikkeling op alle continenten hoog in het vaandel draagt. LafargeHolcim wil producten en diensten aanbieden die voldoen aan de hoogste eisen inzake duurzaamheid, zodat de wereld beter bouwt.