SAMENWERKING TOTAL / GEOCYCLE VOOR WATERZUIVERINGSLIB IN BELGIË

 

Total, het vierde grootste internationale olie- en gasbedrijf en met Sunpower ook een mondiale leider in zonne-energie, is in meer dan 130 landen aanwezig. Een van de sites bevindt zich in Feluy, op minder dan 10 kilometer van Geocycle Seneffe

Geocycle levert een waaier aan diensten voor afvalbeheer, van advies tot evaluatie, analyse, transport, voorbehandeling en definitieve verwerking in nabijgelegen cementovens. Het is een dochteronderneming van de groep LafargeHolcim, de grootste cementfabrikant ter wereld. De 2000 werknemers van het bedrijf zetten zich in voor afvalbeheer in meer dan 60 landen op alle continenten.

Het platform van Geocycle in Seneffe produceert vaste en vloeibare brandstoffen die voornamelijk bestemd zijn voor Co-processing in de cementovens van LH Obourg. Bij Co-processing wordt zowel materiaal als calorische valorisatie van afvalstoffen verwezenlijkt, in tegenstelling tot Waste-to-Energy waar enkel calorische valorisatie gebeurt.

Door de nabijheid van de twee sites bestaan er historische banden tussen Total Petrochemicals Feluy en Geocycle Seneffe/LH Obourg. Total Petrochemicals Feluy levert al sinds vele jaren honderden tonnen slib uit hun waterzuiveringsinstallatie. Het slib wordt gedroogd bij Obourg in de Bemti droger en vervolgens via Co-processing verwerkt in de cementovens van Obourg.

“Co-Processing van afval, gekoppeld aan deskundige voorbehandeling en uitgevoerd op de internationaal gecertificeerde manier, is een ecologisch duurzamer alternatief voor storten en Waste-to-Energy verbranding. Immers bij Co-processing worden niet enkel calorieën op nuttige manier gebruikt, tevens wordt het afval deel van de geproduceerde clinker waardoor ook elementen zoals ijzer, aluminium en silica worden gerecycled", vertelt Maarten Van Raemdonck, Sales & Marketing Manager bij Geocycle Belgium. 
Total Petrochemicals Feluy waardeert de hoge kwaliteit van de diensten van Geocycle en het bijkomende voordeel van de gecombineerde verwerking van slib tegenover verbranding. 
“Wij hebben sinds vele jaren een echt efficiënt partnership ontwikkeld, vanwege de nabijheid van onze twee sites in dezelfde industriezone en door ons gemeenschappelijke engagement voor veiligheid en milieu", zegt Catherine SIMAL, Environmental & Quality Manager bij Total Feluy. 
Het feit dat Geocycle wereldwijde vestigingen heeft en in het geval van Total Petrochemicals Feluy ook erg dichtbij is (wat de transportkosten elimineert) betekent een meerwaarde voor Total.

Geocycle behandelt niet alleen slib maar ook vele andere afvalstromen in zijn eveneens nabijgelegen vestiging in Seneffe.