Bouwen aan het onderwijs van de toekomst in Zwitserland, met ECOPact+
Een efficiënt gebruik van betongrondstoffen helpt natuurlijke hulpbronnen en CO2 uit te sparen.
In Zwitserland trekt de HSG Stiftung, verbonden aan de Universität St. Gallen, een nieuw onderwijscentrum op: SQUARE. Het project houdt een tweevoudig doel voor ogen. SQUARE beoogt enerzijds een vernieuwende plek voor theorie en praktijk te worden, waar studenten op een kwaliteitsvolle manier kunnen leren en zich kunnen voorbereiden op een professionele carrière in het digitale tijdperk. Anderzijds moet het SQUARE-ecosysteem de verdere ontwikkeling van de hele onderwijscultuur aan de Universität St. Gallen ondersteunen.
De uitdaging
Sou Fujimoto Architects ontwierp SQUARE als een geheel van blokken op een rooster en in verhouding tot de omringende gebouwen. De blokken bieden in totaal 7.000 m² vloeroppervlakte en zijn voorzien van groene dakterrassen. De binnen- en buitenruimtes staan met elkaar in contact via transparante vlakken, terwijl de lay-out continu kan worden aangepast in functie van de invulling.
De veelzijdigheid van het gebouw, de vele zichtbare betonnen oppervlakken (grote betonnen elementen, zoals het trappenhuis en de steunpijlers, zijn uitgevoerd in architectonisch beton) en de hoge milieuvereisten in het SQUARE-project vroegen om heel specifiek beton.
Op het vlak van duurzaamheid zijn ook de holle betonelementen opmerkelijk. Zo zijn 900 tot 1.200 langse kanalen in de plafondelementen verwerkt, goed voor ongeveer 17 % minder massa en een lager grondstoffengebruik. De holle elementen komen bovendien de seismische bestendigheid van het gebouw ten goede.
De oplossing
Voor dit veeleisende project viel de keuze van HRS Real Estate AG op een innovatief en circulair product van Holcim Zwitserland: ECOPact+, de koolstofarme betonmix die het grondstoffengebruik beperkt.
De baanbrekende samenstelling van ECOPact+ tilt duurzaamheid in de bouwsector naar een hoger niveau.
De betonmix bevat namelijk lokaal gerecycleerde aggregaten in de plaats van natuurlijk grind, naast ECOPlanet Susteno, het eerste en enige grondstofbesparende cement in Europa dat tot 20 % bouw- en sloopafval bevat.
ECOPact+ werd gebruikt voor de vloerplaat en het plafond van de kelderverdieping, maar ook voor de niet-zichtbare buiten- en binnenmuren.
"Met ECOPact+ maken we de cirkel rond: we hergebruiken bouwmaterialen, maken minder gebruik van natuurlijke grondstoffen en beperken de CO2-uitstoot."
De resultaten
Voor dit project werd 3.000 m3 ECOPact+ gebruikt. Zo konden natuurlijke materialen worden vervangen door gerecycleerde aggregaten en werd het conventionele cement ingeruild voor ECOPlanet Susteno-cement, dat tot 20 % bouw- en sloopafval bevat, in lijn met de principes van de circulaire economie die een centrale plaats kregen in het project. Het CO2-gehalte van ECOPlanet Susteno-cement ligt 10 % lager dan dat van een reeds geoptimaliseerd Zwitsers cement.
Voor 1.000 m3 beton werd de resterende CO2 gecompenseerd met gecertificeerde klimaatprojecten.
Duurzaamheid werd een bepalend aandachtspunt in het hele bouwproject. De bouwmaterialen werden bijvoorbeeld aangeleverd door de Holcim-betoncentrale in St. Gallen, op amper drie kilometer van de bouwsite.
Marcel Kunz is ploegleider bij Feldmann Bau en was onder de indruk van de prestaties van ECOPact: "Het was een nieuwe ervaring voor ons. We hadden er nog nooit mee gewerkt. Gaandeweg raakten we meer vertrouwd met de eigenschappen van ECOPact+. Ik ben alvast heel tevreden met het resultaat. Het gaat om uitstekend beton."
Holcims engagement als pionier in een circulaire bouwsector
Holcim maakt de weg vrij voor een circulaire bouwsector en recycleerde in 2021 meer dan 50 miljoen ton materiaal in zijn vestigingen. Het bouwbedrijf is goed op weg om die hoeveelheid te verdubbelen tegen 2030 in zijn streven naar CO2-neutraliteit. Met het oog op gebouwen op maat van mens en planeet, past Holcim in al zijn activiteiten de principes van de circulaire economie toe: "beperken, hergebruiken en recycleren".
- Beperken: Om de CO2-voetafdruk van gebouwen te verkleinen, breidt Holcim continu zijn portfolio van duurzame bouwoplossingen uit. Een voorbeeld daarvan is het koolstofarme beton ECOPact, met een CO2-emissie die 30 tot 100 % lager ligt dan conventioneel beton.
- Hergebruiken: Naar schatting 80 % van de bestaande Europese gebouwen zal in 2050 nog in gebruik zijn. De herstelling en renovatie van die gebouwen met duurzame oplossingen dringt zich dan ook op als prioriteit. Holcims vooruitstrevende dakbedekkings-, waterdichtings- en isolatiesystemen verhogen de energie-efficiëntie van gebouwen en verlengen hun levensduur.
- Recycleren: Als onderdeel van het ECOPlanet-gamma lanceerde Holcim ‘s werelds eerste cement dat 20 % bouw- en sloopafval bevat. Een ander voorbeeld dankt Holcim aan zijn overname van Malarkey Roofing Products. Malarkey verwerkt afvalstoffen tot dakleien. Zo upcyclet het bedrijf voor een gemiddelde woning in de VS een 3.200-tal plastic zakken.
Ontdek hier meer over hoe Holcim wereldwijd het voortouw neemt in de verschuiving naar een circulaire bouwsector. ici.
Afbeeldingen: Roland Halbe | @rolandhalbe | #rolandhalbe #rolandhalbephotography