Holcim legt eerste steen van ultramoderne GO4ZERO-fabriek in België voor koolstofvrije cementproductie

  • GO4ZERO project in België van meer dan 500 miljoen euro om de decarbonisatie van Europa te bevorderen 
  • Fabriek ontworpen om jaarlijks 2 miljoen ton koolstofvrij cement te produceren tegen 2029 
  • Eerstesteenlegging in aanwezigheid van Belgische eerste minister Alexander De Croo en Europees Commissaris voor Klimaatactie Wopke Hoekstra


Holcim organiseert de eerste steenlegging van zijn ultramoderne GO4ZERO-fabriek in Obourg, België, die ontworpen is om tegen 2029 jaarlijks 2 miljoen ton koolstofvrij cement te produceren. Met een geplande investering van meer dan 500 miljoen euro zal het GO4ZERO-project innovatie inzetten om de decarbonisatie van Europa te bevorderen. De ceremonie werd bijgewoond door Alexander De Croo, eerste minister van België, en Wopke Hoekstra, Europees Commissaris voor Klimaatactie.

Alexander De Croo, eerste minister van België: “België kan trots zijn op de oprichting van Holcim’s nieuwe fabriek in Obourg. Deze investering symboliseert precies de visie die ons land de afgelopen vier jaar heeft nagestreefd: een toekomst voor de industrie in Europa bouwen, met de hoogste standaarden op het gebied van innovatie en CO₂-doelstellingen. En dat in een cruciale sector zoals de bouw.”

Wopke Hoekstra, Europees Commissaris voor Klimaatactie: “Het Innovatiefonds stimuleert de inzet van innovatieve, koolstofarme technologieën in Europa. Met 230 miljoen euro toegewezen uit het EUemissiehandelssysteem voor het GO4ZERO-project, kijken we ernaar uit om dit voorbeeld van baanbrekende samenwerking in de waardeketen te zien om een nieuw ecosysteem voor koolstofopvang en -opslag te creëren. Dit sluit precies aan bij de doelstelling van de Europese Green Deal om de industrie volledig te mobiliseren om klimaatneutraliteit tegen 2050 te bereiken.” 

Miljan Gutovic, CEO van de Holcim Group: “Door decarbonisatie te bevorderen als motor voor winstgevende groei, is Holcim op weg om koolstofvrij cement en beton op grote schaal realiteit te maken dit decennium. GO4ZERO is één van onze zes grootschalige, door de Europese Unie ondersteunde projecten voor koolstofopvang, -gebruik en -opslag. Deze projecten hebben als doel meer dan 5 miljoen ton CO₂ per jaar op te vangen, waardoor we tegen 2030 jaarlijks meer dan 8 miljoen ton volledig koolstofvrij cement kunnen aanbieden in heel Europa.”

Het GO4ZERO project transformeert de cementproductie in elke fase van het proces. Omdat meer dan 95% van de thermische behoeften worden gedekt door alternatieve brandstoffen en meer dan 30% van de grondstoffen afkomstig zijn van gedeeltelijk koolstofarme industriële residuen of bijproducten, is het project een toonbeeld van circulariteit. In combinatie met de ongekende energieprestaties zal de fabriek de CO2-uitstoot al in 2027 met 30% verminderen, en zal het ook Europa’s grootste installatie van drijvende zonnepanelen gebruiken. Holcim werkt samen met Air Liquide aan het project met 230 miljoen euro steun van het Innovatiefonds, dat wordt gefinancierd uit de opbrengsten van het EU-emissiehandelssysteem.

Perscontact

Vincent Michel
GO4ZERO Program Director, Holcim Belgium
vincent.michel@holcim.com
Gsm +32 478 30 04 30