Holcim België en TotalEnergies bestuderen samen oplossingen om de eerste koolstofvrije cementfabriek in België te ontwikkelen.

Holcim België en TotalEnergies hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend om samen te werken aan de volledige decarbonisatie van de Holcim-cementfabriek te Obourg. Verschillende technologieën zullen worden geëvalueerd om de ongeveer 1,3 miljoen ton CO2 die deze locatie jaarlijks uitstoot, af te vangen, op te slaan en te hergebruiken (CCUS).

Beide partners zullen in dit project hun beste technologieën en knowhow aanwerven, waaronder

  • de installatie van een nieuwe, innovatieve oxyfuel-oven door Holcim, die de afvang en zuivering van CO2 mogelijk maakt;
  • het transport van de afgevangen CO2, door TotalEnergies, naar een innovatieve installatie voor de productie van synthetische brandstoffen (e-fuels) en/of voor geologische opslag in de Noordzee.


Christophe Sassolas, directeur van OneB2B Solutions bij TotalEnergies: "De unieke en duurzame oplossing die wij voor Holcim gaan bestuderen om tot een 100% koolstofvrije cementfabriek te komen is een primeur en een belangrijke mijlpaal op weg naar het koolstofvrij maken van de zware industrie die gekenmerkt wordt door hun moeilijk te reduceren emissie-uitstoot. We zijn verheugd om met Holcim samen te werken in Europa aan de ontwikkeling van duurzame, koolstofneutrale oplossingen, in een partnerschap en in lijn met hun decarbonisatiestrategie. TotalEnergies verbindt zich ertoe geïntegreerde oplossingen zoals deze ook elders in te zetten en zo zijn bijdrage te leveren in het reduceren van de CO2-uitstoot, overeenkomstig de klimaatambitie om in 2050 koolstofneutraal te zijn.”

"Het decarboniseren van de cementindustrie is een enorme uitdaging vanwege de onvermijdelijke CO2-uitstoot van het productieproces. Het afvangen, opslaan en hergebruiken van CO2 (CCUS) is dus essentieel voor Obourg om de eerste koolstofneutrale klinkerfabriek in Noordwest-Europa te worden. We zijn blij met de samenwerking met TotalEnergies om de ontwikkeling van deze CCUS-oplossingen voor GO4ZERO te versnellen en zo de standaard zetten voor toekomstige klinkerfabrieken", aldus Bart Daneels.

Over TotalEnergies
TotalEnergies is een wereldwijd multi-energiebedrijf dat energie produceert en verkoopt: olie en biobrandstoffen, aardgas en groen gas, hernieuwbare energie en elektriciteit. Onze meer dan 100.000 medewerkers zetten zich in om energie betaalbaarder, schoner, betrouwbaarder en toegankelijker te maken voor zoveel mogelijk mensen. TotalEnergies, actief in meer dan 130 landen, zet duurzame ontwikkeling centraal bij al haar projecten en operaties om bij te dragen tot het welzijn van de bevolking.

Image
20221003-pr-totalenergies-fr-schemas.jpg
Perscontact

Vincent MICHEL
Program Director GO4ZERO
Vincent.michel@Holcim.com
0478/300430