23 mei - Ongeval op de site van Obourg

 

Op dinsdag 23 mei rond 8u20 is een gebouw aan het uiteinde van één van de twee ovens van de cementfabriek van Obourg (Bergen) ingestort. De oorzaak is nog niet gekend. De lokale hulpdiensten werden onmiddellijk verwittigd en kwamen zeer snel ter plaatse.

Eén fabrieksmedewerker, die in contact stond met de controlezaal, bevond zich helaas in het gebouw op het moment van de feiten. Vanaf het moment van de instorting is er geen contact meer geweest met onze collega die tot op heden nog steeds vermist wordt. 

Het interne noodplan werd geactiveerd en alle installaties en werkzaamheden op de site werden onmiddellijk stilgelegd om de interventie zo goed mogelijk te laten verlopen. 

Er werd een gespecialiseerd team ter plaatse gestuurd om psychologische assistentie te verlenen aan de naaste familie van de betrokken medewerker en aan de collega’s. 

In overleg met de gezagvoerders van de civiele bescherming en de brandweer, werd beslist om de zoektocht stop te zetten omdat het gebouw dermate beschadigd en te onstabiel is voor de hulpdiensten om te betreden. Een gespecialiseerd team met zoekhonden kwam eveneens ter plaatse maar leverde geen resultaten op.  

De interventie van een firma, gespecialiseerd in het doorzoeken van ingestorte gebouwen, wordt op dit moment voorbereid.  

Verder onderzoek zal de precieze oorzaak van de instorting van het gebouw moeten bepalen.  

In afwachting is de prioriteit van Holcim om de familie van de betrokken medewerker en zijn collega’s zo goed mogelijk te ondersteunen, en verder zet het alles in het werk om de veiligheid van de site, in samenwerking met de hulpdiensten, te vrijwaren. Voor Holcim blijft de veiligheid en de gezondheid van zijn medewerkers op de sites en werven waarop het actief is van het allergrootste belang.  

De volgende dagen zullen de activiteiten van de fabriek in Obourg stilliggen en zeker tijdens de periode waarin dit ongeval wordt onderzocht. 


Contact

Jean Kerkhove
Human Resources Director
Avenue Robert Schuman 71
B-1401 Nivelles
E-mail :jean.kerkhove@lafargeholcim.com
GSM : 0475/37 38 03