Algemeen
Vezelversterkt beton is een beton waaraan tijdens de productie staalvezels (fig 3.3.1) of kunststofvezels (ook polymeer- of synthetische vezels genoemd) worden toegevoegd zodat de eigenschappen van het beton worden verbeterd. Er bestaan ook andere vezeltypes (zie hoofstuk 1.5). Deze worden minder frequent gebruikt en worden daarom niet behandeld in dit hoofdstuk.
De voornaamste eigenschappen van beide soorten vezels zijn opgenomen in tabel 3.3.1:

Staal- en kunststofvezels hebben niet hetzelfde toepassingsgebied. Talrijke parameters dienen in rekening gebracht te worden bij de keuze van de vezels : structurele eisen, risico op corrosie, uitzicht, eindgebruik van het beton, plaatsing, …
De voornaamste toepassingsdomeinen van de verschillende vezels zijn vermeld in tabel 3.3.2 :

Invloed van vezels op de betonsamenstelling
Micro-kunststofvezels worden meestal gedoseerd aan 0,5 tot 1 kg/m3 om de effecten van plastische krimp te beperken en aan 2 tot 4 kg/m3 om de brandweerstand te verbeteren. Macro-kunststofvezels worden in een hoeveelheid van 3 à 10 kg/m3 toegevoegd voor verbetering van draagkracht.
De lengte van de vezels dient aangepast te worden aan de maximale korrelgrootte van de granulaten. Deze beinvloedt immers de verdeling en de oriëntatie van de vezels in het beton. Als voor een te korte vezel wordt gekozen, zullen de grove granulaten de vezels wegduwen waardoor ze niet meer scheur-overbruggend kunnen werken tussen de grotere korrels (fig 3.3.2). Over het algemeen kiest men voor een vezellengte die minstens het dubbele van de maximale korrelafmeting bedraagt.
Een inert skelet op basis van gebroken granulaten of met een discontinue opbouw kan, in combinatie met hoge vezeldoseringen, de verwerkbaarheid ongunstig beïnvloeden.
Invloed van vezels op de productie en plaatsing van beton
De vezels worden bij voorkeur toegevoegd tijdens het mengproces van het vers beton. Men wil immers een goede integratie en homogene verdeling van de vezels bekomen. Het verdient echter voorkeur eerst het beton te mengen en pas nadien de vezels toe te voegen. Bij het gebruik van staalvezels dient de natte mengtijd niet verhoogd te worden. Wanneer men de vezels in de menger van de betoncentrale toevoegt, bekomt men een betere verdeling van de vezels. Nadeel hierbij kan zijn dat bij het ledigen van de menger nog vezels kunnen achter blijven. De vezels kunnen ook toegevoegd worden in de truckmixer, echter enkel indien het beton voldoende vloeibaar is. Na het toevoegen van de vezels moet nog minstens 5 minuten gemengd worden aan hoge snelheid.
De plaatsing van vezelversterkt beton komt in grote lijnen overeen met dat van traditioneel beton. Bij het verpompen van staalvezelversterkt beton zal de maximale korreldiameter beperkt worden tot 16 mm. Om het risico op verstoppingen te beperken wordt bovendien een voldoende grote diameter van de pompbuis voorzien (120 mm) en wordt het leidingenstelsel zo recht mogelijk aangelegd.
Invloed van vezels op het gedrag van het beton
De toevoeging van staalvezels en macro-kunststof- vezels zal slechts in beperkte mate de druksterkte en de elasticiteitsmodulus van het beton beïnvloeden. Het verbeterd gedrag onder trek en buiging daarentegen geeft het vezelversterkt beton interessante structurele eigenschappen.
De toevoeging van kunststofvezels kan de weerstand tegen brand van hoge- of ultra-hogesterktebeton verhogen. In geval van brand creëert het verdwijnen van de vezels (smeltpunt rond de 165°C) een netwerk van poriën waarlangs de waterdamp, die zich ontwikkelt in het beton, kan ontsnappen. Zo wordt het afspatten van beton voorkomen.