Opwaardering van een onbruikbare zone in de groeve van Ermitage dankzij het project Pairi Daiza

3 Februari 2020

Pairi Daiza blijft uitbreiden. In 2019 kreeg de dierentuin in Brugelette de titel van beste zoo van Europa. Waarom is dat goed nieuws voor Holcim? Omdat Holcim België het granulaat levert dat nodig is voor de ondergrond van een nieuw parkeerterrein van 250.000 m².

 

Voordelen voor Pairi Daiza...

Het product dat voor dit project werd gekozen is de 0/120 porfier uit de groeve van Ermitage. Dat wordt gecombineerd met de 0/32 D kalksteen van Gaurain en de 20/32 kalksteen uit Soignies. Het eindproduct beantwoordt precies aan de verwachtingen van de klant, want het is snel te plaatsen en bovendien erg stabiel en compact. Daarnaast slorpt het als het regent geen water op. Maar het product heeft nóg een aanzienlijk voordeel voor Holcim: het biedt ons de kans om een moeilijk bruikbare zone in de groeve van Ermitage aan te spreken. 
 

... en voor ons!

Het team van Ermitage moest voor dat specifieke product een gevoelige zone in de groeve aanspreken. Die is gelegen op de kruising van twee geologische breuklijnen en was lange tijd onbruikbaar voor de productie van granulaten voor asfalt maar uitstekend voor fundamenten. Dankzij het project Pairi Daiza kon ze nu wel worden geëxploiteerd. Een mooie opwaarderingskans voor onze aardingsproducten en de kwaliteit van het gesteente in de moeilijke zone van de groeve. 
 

Ecologisch verantwoord

De graafwerken en het uitgraven van het granulaat begonnen in juni 2019. Tegen maart 2020 zal de klant een totaal volume van 140.000 ton 0/120 porfier hebben afgehaald, wat overeenkomt met een uitermate hoge productie- en afvoercapaciteit van zo’n 2200 ton per dag. Maar alles kadert wel in een ecologisch verantwoord proces: tussen de groeve en de werf liggen amper 20 kilometer. Bovendien zijn onze producten natuurlijk en dus niet-giftig voor de bewoners van de dierentuin!
 

Met dank aan Alexandre Tolis, Account Manager Aggregates en Bernard Rogier, Operations Manager

 
valorisation zone alteree carriere ermitage grace au projet pairi daiza img 3103
 
valorisation zone alteree carriere ermitage grace au projet pairi daiza 20190723 093331
 
valorisation zone alteree carriere ermitage grace au projet pairi daiza img 20191010 101352406 hdr
150.000 m² zonnepanelen worden op de carport gemonteerd.