Granulaten: 0/6 Sport : Scoren in de voetbalwereld

30 Juli 2019

Onze groeve van Milieu pakt uit met een nieuw product: 0/6 Sport, een fijn steenslagmengsel, uitermate geschikt als nivelleringslaag bij de aanleg van kunstgrasvelden. De primeur ging naar KFC Marke: sinds november speelt deze voetbalclub op een gloednieuw veld waarvan het bovenste deel van de fundering werd uitgevoerd met de 0/6 Sport. Een mooi project van Pieter Ballieu, onze Quality Expert Aggregates en Gert Dhaese (Account Manager AGG Oost- en West-Vlaanderen), in samenwerking met aannemer Stadsbader.

 
holcimwork n27 page 06 image 0001

De markt van de kunstgrasvelden is de laatste jaren aan een steile groei bezig. Dankzij de ontwikkeling van 0/6 Sport beschikt LafargeHolcim voortaan over het volledige gamma granulaten voor funderingen. We werken al geruime tijd met Stadsbader samen op diverse vlakken zoals voor prefab beton, stortbeton, asfalt maar ook werven, waaronder sportvelden. “Het nieuwe product 0/6 Sport is er op vraag van ons gekomen”, vertelt Jeroen Coudyzer, werfleider bij Stadsbader.
“Samen met onze R&D-afdeling bepaalde LafargeHolcim de ideale samenstelling om te voldoen aan de gevraagde eisen. Verschillende proefvlakken werden aangelegd en beproefd bij ons in Vaulx.” Zonder de opvolging van de laboranten en de flexibiliteit van de productie in de groeve van Milieu was de ontwikkeling van 0/6 Sport niet mogelijk geweest.

 


 

Hoge eisen

De belangrijkste troeven van 0/6 Sport? Het product koppelt een hoge waterdoorlaatbaarheid aan een gemakkelijke verwerking op de werf. Dat uit zich in een mooi egaal en draagkrachtig oppervlak, wat zeer belangrijk is bij de aanleg van sportvelden. “De fundering voor een kunstgrasveld bestaat uit twee lagen steenslag: een dikkere onderlaag met daarbovenop een fijne afwerkingslaag”, vertelt Jeroen Coudyzer. “Voor de grove fundering gebruiken we al even, met succes, de 0/32 Sport uit Milieu of Soignies. Met de 0/6 Sport kunnen we voortaan ook voor de afwerkingslaag terecht bij LafargeHolcim. Die laag dient om oneffenheden weg te werken en zo een egaal, geprofileerd legvlak te creëren, waarop vervolgens het eigenlijke veld wordt geplaatst.”

 

Hoge kwaliteit

Alles bij elkaar namen de werken in Marke, een deelgemeente van het West-Vlaamse Kortrijk, ongeveer acht weken in beslag. Het nieuwe kunstgrasveld is in gebruik sinds 19 november. Het was geen evident project, benadrukt Jeroen Coudyzer. “Voor de funderingswerken van een sportveld wordt gemiddeld ongeveer 4.000 ton granulaat gebruikt. Bij de aanleg van een sportveld is kwaliteit van het allergrootste belang. De materialen moeten voldoen aan zeer strenge eisen inzake zuiverheid, draagkracht en waterdoorlaatbaarheid. Zonder adequate verwerking kunnen de finaal vereiste prestatiekenmerken niet gerespecteerd worden.” 

 

Samenwerking & communicatie

”Mijn team is altijd gemotiveerd om nieuwe producten uit te werken, zeker als er zand bij gebruikt wordt”, vertelt Laurent Foucart, Operations Manager groeve van Milieu. “We zoeken altijd naar de beste formule die is afgestemd op wat de klant nodig heeft. Na verschillende tests met meerdere samenstellingen kiezen we die formule die het dichtst aansluit bij de vraag en dit uiteraard steeds in overleg met de klant.” En dat proces verliep in het geval van 0/6 Sport bijzonder vlot. “Dankzij een goede communicatie en samenwerking tussen de verschillende teams die meewerkten aan het project, konden we de vooropgestelde doelstelling halen.”