Biodiversiteit: eerste acties op het terrein deze zomer

16 April 2019

Een steengroeve uitbaten creëert ook habitats die zeldzaam geworden zijn voor onze fauna. Om de biodiversiteit te ondersteunen, besloot Holcim mee te werken aan het project Life in Quarries. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie, het Waalse Gewest, alsook andere steengroeves en partners.

 
La Carrière de Leffe
De groeve van Leffe stapte dit jaar mee in het project.

In 2016 stelde een team onderzoekers met uiteenlopende specialisaties een inventaris op in de steengroeve van Milieu en die van Trooz. Op basis van die resultaten en van de mogelijkheden op de sites, bespraken we samen met de wetenschappelijke coördinatoren en de uitbaters welke acties we willen ondernemen en goten dat in een actieplan.

Sommige acties werden geweerd om veiligheidsredenen of als de kosten te hoog leken ten opzichte van het resultaat of de capaciteit van de site. De doelstellingen van de acties kunnen tijdelijk zijn (1 tot 5 jaar) of permanent (> 30 jaar).
De eerste acties op het terrein zullen deze zomer van start gaan. Door te ontbossen, creëren we open ruimte rond bepaalde vijvers en krijgt kalkgrasland en grasland op zure bodem meer licht. We willen ook nieuwe vijvers en permanente watervlakken creëren. We herstellen de habitat van de wilde bijen door de wanden een opfrisbeurt te geven en bloemen te zaaien op het grasland errond.

 
Plan de carrière

Steengroeves bron van biodiversiteit
1. Dynamisch beheer van tijdelijke poelen
2. Opfrissing regelmatig beweegbare hellingen
3. Oprichting van schuilplaatsen
4. Beheer van steenslag
5. Oprichting van permanente poelen
6. Herstel en beheer van graslanden

 

De acties

De groeve van Leffe stapte dit jaar mee in het project. In 2017 willen we de biodiversiteit van de site in kaart brengen en nadenken over mogelijke acties.
 

Life in Quarries - Actions
 
Life in quarries - La Carrière de Leffe

 

 
 Life in Quarries - Biodiversité
Meer dan 40 vogelsoorten en heel wat soorten libellen en waterjuffers, waaronder enkele opvallende exemplaren, werden geobserveerd tijdens de inventaris in de groeve van Milieu en die van Trooz